Pages

Bahaya Upload Gambar Manja Ke Facebook : Satu Memo


Sebenarnya penulis pun telah menulis sebuah entri khas berkenaan bahaya trend mengambil foto comel@anggun@manja@tak pakai tudung@pakai baju tidur diri sendiri dan kemudian dengan sengaja sukarela meng-upload-kannya ke dalam Facebook atau blog peribadi.

Ini entrinya: http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/2011/04/upload-gambar-manja-dalam-facebook.html. Malang sekali, ramai perempuan Melayu Islam kita hari ini yang keras kepala masih gatal nak tayang-tayang yang kononnya diri mereka itu cun, cantik, ayu, lawa kepada orang luar.

Peringatan buat wanita Melayu Islam:
Apabila anda meng-upload gambar comel@cun@manja@tak tutup aurat anda ke internet:
  1. Sekali di upload ke internet dan tersebar, gambar tak boleh ditarik balik.
  2. Gambar andar akan di layari, ditonton dan di-save ke dalam PC oleh lelaki-lelaki tidak dikenali yang mungkin di antaranya adalah pencabul, perogol atau kaki-Pornographi.
  3. Gambar anda mungkin di-copy & paste ke dalam blog-blog atau Page yang dikhususkan untuk melepaskan nafsu seks lelaki.
  4. Gambar anda mungkin digunakan sebagai material rangsangan untuk lelaki-lelaki tidak dikenali beronani.

Penulis sudah tegaskan berkali-kali bahawa amalan 'tabarruj' menunjuk-nunjuk kecantikan itu adalah dosa besar yang nyata banyak menyumbang kepada maksiat tidak langsung.

Kenapa tidak ambil pengajaran ????

Antara komen dari forum yang saya petik mengenai isu ini:


sape suruh letak gambar seksi2 dalam laman sosial..dah ramai bg peringatan tp buat jugak
bile pikir2 balik,sape yg suh letak gambar cmtu kt internet ? kt internet ni mcm2 blh jadi.org bebas nk buat ape2.jadi sendiri tanggung la.skali gmbar korang dah ade kt dunia maya ni,selagi tu la die akan beredar dr 1 pc ke 1 pc yg lain. Korang xkan boleh buang punya dari internet.Percayalah. Jangan marah ye...
org yg upload picture tu la bengong

No comments:

Post a Comment